Nógrádi Vártúrák

A túra megkezdésének időpontja: 2004. május 9.
A túra befejezésének időpontja: 2004. augusztus 29. (első 8)
A túra kiírója: Nógrád Megyei Természetbarát Szövetság
3100. Salgótarján, Ruhagyári út 9.
A túra jellemzése: Elsősorban gyalogos túramozgalom, de lényegében bármilyen sporteszközzel, így a kerékpárral is végigjárható. A megye 3 nagy tájegységét öleli át a túra, így a Börzsöny, a Cserhát és a Mátra szebbnél szebb helyeire kalauzol el minket. A túra során 16 nógrádi várból 8-at kell fölkeresni, s igazolni a hozzá legközelebbi település bármely pecsétjével (posta, bolt, TKM, OKT, stb.), vagy a helyszínen készített fotóval.
Díjazás: Nógrád várának romját ábrázoló kitűző.
Útvonal/éríntési pontok:
(1996-ban kiadott igazolófüzet alapján!)
Ágasvár; Boglyas-kő; Balassagyarmat; Buják; Cseh-vár Diósjenőn; Drégely vára; Ecseg (Ilona-vár); Fehérkő vára (Sámsonháza); Hasznos vára (Cserteri vár); Hollókő; Nógrád vára; Salgóvár; Somoskő vára; Szandavár; Szécsény vára; Zagyvafő vára
Észrevételek/ megjegyzések: Bejárása folyamtban van, így amiket már megnéztünk azokról általában készítettünk képeket, melyket megnézheted a képtár ide vonatkozó részén.
Buják:  A falu fölött található. A katonai üdülő felé kell menni, s mikor balról bejön egy út, ott jobbra a földúton elkezdünk kapaszkodni a várba.
Cseh-vár (Diósjenő):  Kemence felé menet ahol az aszfaltút (erdőn keresztülvágó "erdészeti út") jobbra kanyarodik, ott mi a földútra térünk, majd az első jelzésen jobbra fölfelé elindulunk. A földút helyenként ösvényszerü, s sok helyen benőtte a természet. A vár
Ecseg (Ilona-vár):  Écsegtől É-ra a Várhegyen állott, de mára már semmi sem látható belőle, még az alapokat is kiszedték. Jelzetlen út vezet föl a hegyre Ecsegről (a Kék kereszt jelzés ne kövessük, mert onnan hosszabb az út).
Fehérkő vára (Sámsonháza):  Sámsonházán É-nak a Kék sáv jelzést követve jobbra lesz egy "Vár" feliratú tábla, azon folytatjuk utunkat. Igen meredek az út a várba, de a kilátásért már érdemes. Nem rég föltárták egy részét, így most tiszta a vár, romjainak egy része igen jól kivehető.
Hasznos vára (Cserteri vár):  Hasznos település hegy felöli végénél az utolsó háznál fölfelé haladva jó 170m szint leküzdése után érünk föl a "dzsindzsásba" megbújó romokra.
Hollókő:  A "múzeum falu" fölött van, egy kicsit kell csak sétálni. Általában nagyon sok ember megy oda, így nem lehet eltéveszteni, egyébként tába is van.
Nógrád vára:  A megye névadó települése, a község közepén el nem téveszthető helyen található a vár. Jellegzetes toronycsonkja már messziről érdekes látványt nyújt.
Szécsény vára:  Közel az Ipolyhoz, a város központjától 250 méterre található a kastély, a környékén lelhető föl a vár maradványai

Tóth Péter ThPT 2004. február 6.